Moord op Melissa Halstead

2007: DNA-databank Vermiste Personen lost cold case op; de moord op Melissa Halstead (1990).

Fotomodel Melissa Halstead is een Amerikaanse die in London toevallig John Sweeney tegen het lijf loopt; de twee krijgen een relatie waarin haat en liefde elkaar afwisselen. Ze belanden in Amsterdam – tot Melissa in 1990 vermist raakt. In Rotterdam wordt dat jaar een in stukken gesneden vrouw gevonden in het water; zonder hoofd en handen. De onbekende vrouw wordt begraven. Sweeney maakt zich in de loop der jaren schuldig aan minstens nog een moord en een poging tot moord. Tegen de vrouw die het overleeft vertelde de dader over zijn moord op Melissa, maar er wordt nooit een link gelegd met de vermiste vrouw in Amsterdam en het dode lichaam in Rotterdam.

In 2006 start een coldcaseteam met de zaak van het ongeïdentificeerde lichaam. Met nieuwe technieken kan een DNA-profiel worden verkregen. Het wordt in 2007 opgenomen in twee databanken: de DNA-databank voor strafzaken en de nieuwe DNA-databank voor Vermiste Personen. Er vindt geen match plaats.

Toevallig worden in 2007 ook de DNA-profielen van de vader, moeder en broer van Melissa Halstead verkregen. Hiermee is vervolgens geprobeerd vast te stellen of een ander lichaam dat destijds in het water was gevonden, in Amsterdam, toebehoorde aan Melissa. Er was natuurlijk geen match. De DNA-profielen komen vervolgens wel in de DNA-databank Vermiste Personen. En dan is er half december 2007 opeens een onverwachte match.  Een overeenkomst tussen de DNA-profielen van de ouders van Melisssa Halstead en het DNA-profiel van de onbekende dode uit de Westersingel in Rotterdam. De politie kwam al gauw uit bij John Sweeney. Aanvullend onderzoek – een mooie samenwerking met de Britten – levert nieuw tactisch bewijs op. Maar het belangrijkste in de hele bewijsconstructie was het DNA-onderzoek. Op 5 april 2011 wordt John Sweeney in Londen veroordeeld tot twee keer levenslang plus tien jaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s