Moord op Arthur Ghurahoo

2005 – DNA-profiel stopt verjaring van cold case uit 1986, de moord op Arthur Ghurahoo.

Arthur wordt op 4 mei 1986 vermoord; eind 1987 wordt het onderzoek stopgezet. Alle sporen zijn uitgerechercheerd. Er is een vermoeden dat de dader ook verantwoordelijk was voor zes zedenmisdrijven in 1983 (er is een zelfde bloedgroep) maar verder is er helemaal niks. Wel zijn er DNA-sporen veiliggesteld: zowel in 1983 als bij de moord op Arthur. Op zijn hemd en trainingsjack zaten spermasporen. De moord op Arthur Ghurahoo werd in 2000 het eerste onderzoek van een nieuw coldcaseteam in Utrecht. De eerste actie was het vergelijken van de DNA-sporen uit 1983 en 1986; er werd direct een match gevonden. Omdat de slachtoffers van 1983 het allemaal hadden overleefd, was er nu een goed beeld van de dader. Een oude compositietekening werd verouderd door forensische tekenaars. De politie jaagt op de dader, en de zaak wordt ook zeer frequent behandeld in de media. Er waren veel verdenkingen, soms op weinig gebaseerd, soms serieus; maar altijd wees een DNA-vergelijking uit dat verder moest worden gezocht. En langzaam komt 4 mei 2004 dichterbij; achttien jaar na de moord zal de zaak volgens de wetgeving verjaren. Verjaring zou in 2005 worden afgeschaft, maar dat zou te laat zijn voor de moord op Arthur. Op 29 april 2004 werd er een aanklacht ingediend bij de rechter-commissaris, tegen het bestaande DNA-profiel van de dader; een juridische truc om de verjaring te stuiten. De rechter-commissaris weigerde, maar de Hoge Raad uiteindelijk niet, op 4 oktober 2005. Het onderzoek kon dus verder.

Op 28 juni 2005 werd leerkracht en voetbaltrainer Joop L. gearresteerd voor seksueel getinte mails aan twee voetbalpupillen. Na enkele dagen wordt hij vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, vanwege het relatief lichte vergrijp. Enkele uren later springt Joop voor de trein. Het Cold Case team vond de zelfdoding opvallend; als er geen echte aanleidingen waren, werden zelfmoordgevallen altijd goed door het team onderzocht. En natuurlijk werd er dan DNA afgenomen. Bij Joop kon dit niet direct; de zelfmoord vond plaats tijdens de vakantie van de betrokken rechercheurs en Joop, die overigens leek op de verouderingsfoto van de compositietekening, was inmiddels gecremeerd. Op 13 augustus 2005 werden de rails, dwarsliggers en stenen onderzocht waar Joop voor de trein was gesproken. Er worden vier minieme biologische sporen gevonden, twee ervan zijn bruikbare bloedsporen. Er bleek een match te zijn – de moord op Arthur Ghurahoo was opgelost, 19 jaar na dato. Of toch niet? Misschien was de dader van de moord op dezelfde plek wellicht ooit gewond geraakt? Of wellicht had de werkelijke dader zijn bloed wel bewust op die plek neergelegd? Er was nog geen 100% zekerheid. Natuurlijk kon het DNA-profiel van Joop ook verkregen worden via een trainingsjack of zijn toetsenbord, maar de politie moest voorzichtig te werk gaan – op school of bij de voetbalclub mocht men niet weten dat er iets aan de hand was met de overleden leraar en voetbaltrainer. Men besluit wangslijmvlies te gaan afnemen bij de vrouw en de dochters van Joop. DNA-verwantschapsonderzoek wees uit dat de moeder en degene van wie het bloed op de spoorbiels afkomstig was, de ouders waren van de twee dochters. Joop L. is definitief de verkrachter en moordenaar van Arthur Ghurahoo en pleger van de zes zedendelicten uit 1983.

Een gedachte over “Moord op Arthur Ghurahoo

  1. Ik ben diep onder de indruk en voel me zelf als het ware ook verslagen. Hoe komt het, dat de docu nu pas op tv is uitgezonden, ruim 10 jaar later na het vinden van de dader. Is er ondertussen nog meer bekend over de psychologie van de dader?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s