Moord op Andrea Luten

Andrea Luten2005 – Op 10 mei 1993 werd Andrea Luten uit Ruinen vermoord. De dag erna wordt ze gevonden in het bos tussen Ruinen en Hoogeveen. Er zijn geen bloed- of spermasporen, wel twee verdachte hoofdharen en een schaamhaar. De hoofdharen blijken na onderzoek toch van Andrea; de schaamhaar niet. Het ging om een schaamhaar met haarwortel met celmateriaal: autosomaal DNA-onderzoek was dus mogelijk. In Duitsland wordt de haar onderzocht – in Nederland is nog geen ervaring op het gebied van DNA-onderzoek van haarwortels. Het profiel bevat maar enkele DNA-kenmerken en is daarom niet persoonsonderscheidend genoeg. Wel zijn de verkregen DNA-kenmerken geschikt om personen die er niet mee matchen uit te sluiten als personen van wie de haar afkomstig is. De haar is in de jaren daarna regelmatig vergeleken met referentiemonsters van mogelijke betrokkenen. Er zijn in de loop der jaren diverse mannen verdacht geweest, maar al hun DNA-profielen matchen niet met het DNA-kenmerken van de schaamhaar. Daarnaast is er steeds onvoldoende belastend bewijs. De zaak zit in het slot, tot in 2002 ene Richard Kelly wordt aangehouden. Zijn DNA-profiel matcht niet met de schaamhaar, maar ineens wordt geroepen dat de haar niet noodzakelijk iets te maken hoefde te hebben met het misdrijf. Kelly zou het dus toch gedaan kunnen hebben, beweerde de politie. Voor de rechter werd Richard, destijds stratenmaker en tegenwoordig meester in de rechten, later dat jaar vrijgesproken. In 2004 wordt de zaak heropend: men wil alles op alles zetten. Wonderlijk genoeg is er nog een chemisch bezinksel in het Duitse laboratorium; daaruit kan een volledig DNA-profiel worden verkregen dankzij  technieken die er voorheen niet waren. Opzienbarend! Helaas is er nog geen match met een DNA-profiel in de DNA-databank. Ook een vrijwillig DNA-onderzoek onder de bevolking, in de regio Ruinen, loopt op niets uit – bijna 300 DNA-profielen worden verkregen, geen ervan matcht.

Dan komt er in 2005 een nieuwe wet: de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Er komt schot in de zaak. Eind 2009 mishandelt een man uit Hoogeveen zijn vriendin. Hij wordt veroordeeld voor dit huiselijk geweld en moet DNA afstaan volgens de nieuwe wet. Er wordt wangslijmvlies afgenomen. Het DNA-profiel van Henk F. ging op 22 april 2010 de databank in. Dit profiel levert een match op met het DNA-profiel van de schaamhaar die op Andrea Luten was gevonden, dat op 14 juni 2004 in de databank was opgenomen. En op 23 april 2010 komt het goede nieuws: er is na zeventien jaar een match. De rechter legt vijftien jaar cel op. Moeder Lammi Luten: “Al die jaren bood het DNA-profiel van dat ene schaamhaartje hoop dat de zaak opgelost zou worden. Dat ene kleine haartje. Gelukkig heb ik Andrea niet in het bos gevonden. Ik had haar dan beetgepakt en het haartje was dan waarschijnlijk voorgoed verdwenen.”

Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden
Vanaf 2005 nam het aantal DNA-profielen in de DNA-databank een enorme vlucht. Oorzaak is de in werking getrede Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, zijn voortaan verplicht hun DNA af te staan – ook als het DNA niet nodig is voor de oplossing van de zaak. De invloed van de nieuwe wet? In 2004 werden 1700 DNA-profielen opgenomen in de DNA-databank. In 2005 waren dat er al 8300, in 2006 12.300, in 2007 18.600 en in 2008, toen er voldoende capaciteit was bij het NFI, zelfs 27.000. Medio 2014 bevat de databank DNA-profielen van 190.000 personen en tegen de 60.000 sporen. Gemiddeld was er in 2013 113 keer per week een match; in 90 procent van de gevallen ging het dan om diefstal en inbraak, in 10 procent om ernstigere gevallen zoals moord- en zedenzaken en overvallen. 52% van de DNA-profielen van sporen die in de databank worden opgenomen gaat op enig moment een match geven met een DNA-profiel van een persoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s