Contact

De initiatiefnemer is niet verbonden aan het NFI of een andere organisatie gerelateerd aan forensisch DNA-onderzoek of de bestrijding, opsporing en berechting van daders.

Deze website bevat veel DNA-dossiers met een succesvolle afloop; de daders zijn bekend, nabestaanden zijn verlost van hun onzekerheid. Maar in teveel gevallen wacht men in ons land nog op dat verlossende bericht: een oplossing.

Die oplossing komt sneller tot ons als we de databank zo explosief mogelijk laten groeien. Opdat sporen op plaatsen delict snel gekoppeld kunnen worden aan DNA-profielen in de landelijke DNA-databank. Opdat veel meer nabestaanden op een dag die prachtige boodschap horen: “We hebben een match.”

Die databank is er niet van de ene op de andere dag; ik ben me bewust van het jarenlange proces dat nodig is om alles optimaal in te richten. Er zijn tegenstanders met argumenten die voor een deel legitiem zijn; laten we niet ‘nee’ blijven schudden, maar constructief denken in oplossingen en mogelijkheden. Geen argument weegt zwaarder dan die paar verlossende woorden: “We hebben een match.”

Met deze site en de bijbehorende pagina op Facebook wil ik een discussie op gang brengen; een discussie die af en toe al wordt aangezwengeld, maar die een structureler podium verdient. De wereld stond op zijn kop toen in 1994 werd besloten dat verdachten zich niet langer mochten verschuilen onder hun privacy; DNA afstaan kon onder bepaalde omstandigheden worden verplicht. Nogmaals: de wereld stond op zijn kop – nu weten we niet beter meer en is de toenmalige wet diverse malen verruimd. Gelukkig maar. En nu is het 2014: tijd voor een nieuwe, revolutionaire stap. Er zijn vele medestanders, waaronder niet de minste; kijk bijvoorbeeld dit filmpje van De Wereld Draait Door.


Belangrijke bronnen teksten op deze website: documenten NFI (waaronder het boek De Essenties van forensisch biologisch DNA-onderzoek), de prachtige website www.misdaadjournalist.nl (baanbrekend, toen Hendrik Jan Korterink er al in 2005 mee begon!) en het boek Kroongetuige DNA van Lex Meulenbroek en Paul Poley (2014).

 

Contact met mij opnemen kan via onderstaand formulier. Antwoord volgt in de regel spoedig.

Een gedachte over “Contact

  1. prima dna van allemaal in een databank maar dan moet de wet ook aangepast worden en de verjaring van zaken als moorden verkrachtingen etc. ook verdwijnen anders heeft het geen zin en kunnen daders toch nog de dans ontspringen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s