Home

nicky_button

DNA Databank op FacebookHierboven is een van de bekendste plaatsen delict in Nederland te zien: de dwarswal in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster, waar in de nacht van 31 april op 1 mei 1999 Marianne Vaatstra vocht voor haar leven. De locatie staat voor deze website symbool voor wat DNA kan betekenen. Wat in 1999 nog niet kon, werd dankzij nieuwe technieken en nieuwe wetgeving mogelijk in 2012; de dader werd na ruim dertien jaar eindelijk gevonden. Hij werd opgepakt na een grootschalig, revolutionair verwantschapsonderzoek onder 8.080 Friese mannen in de regio rond Veenklooster, waar het meisje werd vermoord.

Vader Bauke Vaatstra in de periode voor de match die zijn leven veranderde, in een relatiemagazine van het Openbaar Ministerie: “Dit unieke DNA-verwantschapsonderzoek heeft al vele monden laten spreken zowel in kranten als op tv. Zo zag ik een strafrechtadvocaat die het er in het geheel niet mee eens was, zijn stelling was: een grote schending van de mensenrechten. Is dit gemeend, vraag ik me dan af. Of ziet hij zijn werk afnemen, omdat DNA-onderzoek geen leugentjes om bestwil kan bevatten? Ik ben van mening dat de wetten in ons land mogen worden aangepast naar Engels model. Daar wordt bij ieder vergrijp DNA afgenomen en opgeslagen. Het ontlast veel rechercheonderzoeken en zal zeker de burger voorzichtiger maken in het plegen van delicten, omdat sneller en doelmatiger kan worden opgespoord.”

DNA was al ontzettend vaak de kroongetuige in spraakmakende en minder bekende strafzaken. Steeds vaker lopen verdachten van misdrijven tegen de lamp doordat een DNA-spoor op een plaats delict overeenkomt met hun DNA-profiel in de DNA-databank.

“Het resultaat van het sporen- en dna-onderzoek is in feite de stem van degene die niets meer kan zeggen”, zei een rechercheur ooit. Ik wil nog wat verder gaan dan Bauke Vaatstra. Ik wil een landelijke DNA-databank. Met een landelijke DNA-databank kunnen we de genetische vingerafdruk nog veel beter benutten. Als we allemaal DNA afstaan ontstaat er een databank waarmee we de misdaad beter kunnen bestrijden dan ooit tevoren – om nog maar niet te spreken over het preventieve karakter ervan. Ik zeg: kom maar op met dat wattenstaafje, mijn DNA mogen ze hebben. Het jouwe ook?

Op deze site veel informatie over forensisch DNA-onderzoek, talloze geruchtmakende en minder bekende DNA-dossiers en informatie over de DNA-databank. Steun het initiatief door de pagina op Facebook te liken!

DNA-databank opgeloste zaken

Je ziet hierboven van links naar rechts Christel Ambrosius (Puttense Moordzaak), Marianne Vaatstra, Anne De Ruyter-de Wildt, Andrea Luten, Sybine Jansons, Henk Opentij en Mary Run, Sandra van Raalten (Zaanse Paskamermoord)Arthur Ghurahoo, Nienke Kleiss (Schiedammer Parkmoord) en Nicole van den Hurk. Allemaal door moord om het leven gekomen. Gelukkig zijn al deze spraakmakende zaken opgelost, dankzij een DNA-match.

10481858_1498628497046815_7428837857723342162_nMet een landelijke DNA-databank kunnen we misdaden sneller oplossen en zelfs voorkomen. Niet alleen moordzaken, ook andere delicten. Ja, er zijn tegenargumenten, en die vind je ook op deze website. Maar onze mening is dat al die argumenten niet opwegen tegen de opbrengsten. Vraag maar na aan de nabestaanden van de personen op bovenstaande foto’s.

Er zijn in Nederland ook nog genoeg nabestaanden die moeten leven in onzekerheid. Wat is er met hun geliefde gebeurd en wie was ervoor verantwoordelijk? Deze zaken alsnog oplossen wordt een reële mogelijkheid bij het ontstaan van een landelijke DNA-databank. Als iedereen in ons land wangslijm afstaat, hebben we het meest krachtige misdaadbestrijdingsinstrument ter wereld.

Belangrijke bronnen teksten op deze website: documenten NFI (waaronder het boek De Essenties van forensisch biologisch DNA-onderzoek) en het boek Kroongetuige DNA van Lex Meulenbroek en Paul Poley (2014).

20 gedachtes over “Home

  1. OOK WIJ ZIJN VOOR EEN LANDELIJKE DNA DATABANK, DE MOORD VAN BOVENSTAANDE PERSONEN IS OPGELOST ,
    MAAR DAT VAN ONS KLEINKIND , NICKY VERSTAPPEN ,NOG STEEDS NIET NA 16 JAAR , 10 AUGUSTUS 1998 IS NICKY VERMOORD , en nog is er over nicky geen oplossing , DAT IS VOOR ONZE DOCHTER ,SCHOONZOON en de ZUS van NICKY ONDRAAGLIJK .
    GRAAG ,HEEL graag de foto van NICKY iBIJ BOVENSTAAND RIJTJE , DUS DE OPLOSSING .

    DAT IS DE WENS VAN DE FAMILIE VERSTAPPEN ,
    EN DE GROTE WENS VAN PIET (82 ) en LUCIE (76 ) VAN RIJT .
    opa en oma van NICKY .

    Like

    • ik ben een voorstander voor dit plan, ik roep dit ook al jaren, elke nederlander/nieuwe nederlander zou vanaf de geboorte dna moeten afstaan, zo kunnen zaken sneller worden opgelost, en wat ook erg belangrijk is, de kosten zijn dramatisch lager, want hele onderzoeken worden er gedaan zonder dat er enige vooruitgang word geboekt, soms maandenlang kan duren en handen vol met geld kost, plus je zorgt voor rust, voor de nabestaanden, dan hoeven ze niet jaren en jaren te gissen, wat is er gebeurd met mijn/onze geliefde…

      Like

    • Wilma je kunt het woord niet eens spellen, weet je wel wat het inhoudt? Privacy is het woord..
      “oplossing is meer belangerijk” bedoel je mee dat je denkt een moord op te kunnen lossen?
      Moorden zijn lastig op te lossen met de huidige techniek, we kunnen immers de doden niet tot leven brengen…

      Like

  2. We hebben alle technieken voorhanden om zo goed als iedere misdaad op te lossen en hierdoor het leed dat vaak jarenlang, zo niet een levenlang bij nabestaanden blijft hangen, op te lossen, maar door idiote regels die niet meer van deze tijd zijn en juridische kennis die misbruikt wordt, komt een crimineel ermee weg en blijft onze maatschappij met rotte appels opgescheept. DNA-Databank: JA, maar alleen om criminele feiten mee op te lossen en voor niets anders!

    Like

  3. Bepaal DNA bij de hielprik van een baby en koppel die aan het burgerservicenummer. Hoe moeilijk kan het wezen? Er is altijd wel ergens een databank die bsn en adres combineert. Je hoeft de verdachten alleen maar op te halen, als het tenminste een nederlands staatsburger is. Maak het Europees en de pakkans wordt nog meer vergroot. Even een campagne om het DNA van oudere burgers te bepalen en we leven vast een stuk rustiger.

    Like

  4. Groot voorstander van een landelijke DNA databank, Kan me goed vinden in de argumentatie. Toch is het nodig om te vermelden dat DNA niet alleen belastende info bevat maar ook iemand kan vrijpleiten. Ook als de vermoedelijke dader alle schijn tegen heeft. Zowel in Nederland als in Engeland was het eerste onderzoek in het voordeel van de verdachte. Maar hoop; en velen met mij dat databank er z.s.m. komt.

    Like

  5. Ik heb het gedeeld op Facebook met de volgende eigen tekst
    ……… want ik heb niets te verbergen en vind mijn privacy ondergeschikt aan het oplossen van moorden en andere zware gewelds- en zedendelicten.

    Like

  6. beste jan van de berg.. als je niets te verbergen hebt.. waarom heb je dan gordijnen? waarom doe je de deur dicht als je naar de wc gaat? waarom geef je mij je pincode niet? mag ik je inlog van al je email accounts?

    Like

    • Beste ‘Steef’,

      Ik hoop dat je zelf al wel beseft dat er een groot verschil is tussen privacy en “ik heb niks te verbergen”. Men bedoelt daar namelijk mee dat zij niks misdaan hebben, en dat ze het prima vinden om hun leven open te leggen aan de Nederlandse Staat (in dit geval dan). Dat betekent niet dat Jan meteen wil dat iedereen toekijkt hoe hij in de wc zijn behoefte staat/zit te doen, of dat jij meteen al zijn geld op mag maken. Als je dat niet eens begrijpt, snap ik niet hoe je hier überhaupt op zo’n manier op kunt reageren.

      m.v.g.

      Layla

      Like

    • Beste Steef, al wat je opnoemt heeft niks te maken met het verborgen houden van (mede)daderschap. Wat we verbergen achter gordijnen en WC-deuren is o.a. de intimiteit van onze gezinsleden (ons leven is geen soap en en we willen het niet voor iedere zieke gluurder te grabbel gooien); we geven onze pincode en inlog niet omdat we je niet goed (of TE goed) kennen en willen vermijden om beroofd te worden. Het is onze onschuld aan monsterlijke daden die we niet hoeven te verbergen.

      Like

  7. Djeezes christ!!
    Zijn jullie allemaal van de pot gerukt?! Voorstander van dna databank….denken jullie weleens aan de MISbruiken waartoe jullie de toestemming geven door vrijwillig je dna ter beschikking te stellen van ‘overheden’??
    Met jouw dna kunnen zij zo élke burger willekeurig linken aan misdaden die hij niet heeft begaan!
    Heb je een afwijkende, VRIJE (?!) mening dan zetten ze gewoon jouw koffiekopje op een misdaad scene waar een moord plaatsvond en linken ze JOU aan die moord om je bek te snoeren..voilá, de afwijkende mening is opgelost en de overheid kan haar gang gaan.
    Hebben jullie vertrouwen in die bende witteboordcriminelen die steeds openlijker de bevolking beroven uit eigenbelang en steeds verdere controle en macht wil uitoefenen, verzet tegen hun plannen volledig wil uitbannen?!
    Onder het mom van bestrijding criminaliteit, uiteraard in deze tijden ook terreur pogen ze de publieke opinie warm te maken om vrijwillig dna af te staan om zogezegd criminelen te pakken – terwijl we ZIEN dat terroristen en andere criminelen worden beschermd/vrijkomen door gebruik te maken van bijv procedurefouten/onderzoeken die fout lopen ed.
    In belgie wordt de dekmantel voor een dna databank van gezondheid gebruikt omdat er verzet is tegen de leugen van de noodzaak van een databank voor oplossen van misdrijven.
    Daar wordt nu beweerd dat het zou gaan over efficiëntere diagnose/gepaste behandelingen, zelfs opsporing van genetische afwijkingen terwijl dat nog in de kinderschoenen staat!
    Puur bedrog en leugens om de bevolking te overtuigen om vrijwillig dna af te staan om vervolgens te misbruiken tegen eenieder die zich waagt te beroepen op de mensenrechten, vrijheden waarvoor gevochten werd door onze voorouders.

    Als jij via je dna de kans zou hebben op bijv kanker, dan zullen verzekeringsmaatschappijen je uitpersen tot op het bot of zelfs uitsluiten van verzekering, hetzelfde met gezondheidszorg – als jij durft je mond opendoen tegen een onrechtvaardige belasting van de overheid, dan schakelen ze je toch gewoon uit door jouw dna op de plaats van een misdaad te planten en daar heb jij GEEN verweer tegen! Levenslange opsluiting voor dissidenten, geen verweer meer mogelijk!

    Achterlijk zijn de mensen die hun hele leven en dna zonder slag of stoot overgeven aan een overheid die duidelijk bewezen heeft en nog bewijst dat het algemeen welzijn van de bevolking helemaal geen prioriteit heeft maar machtscontrole ten alle prijze in de klauwen wil krijgen.
    De voordelen van een dna databank wegen niet op tegen de gevaren en het risico (ik beweer zelfs geplánd en crimineel doel) van misbruik.
    Tenzij er strikte voorwaarden, duidelijk en tot in detail, verbonden worden aan het gebruik van deze databank.
    En dat zal nooit het geval zijn omdat…..het doel machtscontrole over de bevolking is.

    Indien het werkelijk gaat om criminaliteit, dan bevat de databank énkel het dna van ‘bekenden van het gerecht’, veroordeelden, gekende terroristen/geradicaliseerden of andere wetsovertreders, NIET van álle burgers!
    Ingeval van gezondheid moet elke burger de VRIJE KEUZE blijven behouden om niet in de dna databank opgenomen te worden, dat is ons RECHT!
    Ik wens NIET en in geen enkele databank opgenomen te worden, voor geen enkele reden en dat recht dient gerespecteerd te worden!

    Like

Plaats een reactie